Gaming

Kampen mellan PS4 och Xbox One

Det har längre debatterats kring vilken konsol som är “bäst” – Playstation 4 eller Xbox one. Orsaken till denna debatt är att båda konsolerna är aktuella just nu och skapade av olika företag, Sony och Microsoft. Båda företagen har varit konkurrenter sedan lanseringen av Sonys Playstation 2 och Microsofts Xbox under början av 2000 – talet.

Playstation 4 dominerar

Tar man en titt på statistiken, finns det ingen tvekan om vilken konsol som har lyckats sälja bäst. Playstation 4 har dominerat på marknaden i flera år med sina rapporterade 54 miljoner sålda ex världen över. Detta jämförs då med de 26 miljoner konsoler Xbox one har sålt. Trots att detta inte säger något om kvalitén på hårdvaran, tillbehör eller dylikt pekar detta på att det finns något som lockar fler att köpa ett Playstation 4. En avgörande orsak till detta sägs vara att Sony släpper fler exklusiva titlar till sin konsol – alltså ett spel som inte släpps till Xbox One. Exempel på dessa är spel såsom Uncharted – serien, Horizon: Zero Dawn, Crash Bandicoot, God Of War – serien och Jak and Daxter – serien. Xbox one har inte släppt några populära exklusiva titlar på ett tag – med undantaget årets Halo Wars 2 som är en del av deras omåttligt populära HALO – universum.

Scalebound – ett övergivet projekt

Xbox One hade stor potential med ett exklusivt spel som hette Scalebound . Detta spel kombinerade drakar, magi och action i en öppen värld och RPG (role-playing game) på ett nytt och uppfriskande sätt. Spelet utvecklades under fyra år och det släpptes material som gjorde fansen alltmer ivriga över att få spela spelet. Spelet skulle släppas under 2017.

Så hände det otroligt tråkiga – i januari 2017 bekräftade Microsoft att spelet blivit kansellerat och inte skulle släppas. Ingen vet fortfarande exakt varför detta inträffade, men det spekuleras kring att Microsoft hamnade i bråk med spelutvecklarna.

Project Scorpio

Xbox One har fortfarande möjligheter att komma ikapp Playstation 4. I år släpper Microsoft sin nya monsterkonsol, Project Scorpio – dess hårdvara sägs vara den bästa som finns att tillgå på hela konsolmarknaden. De har inte avslöjar mer än så än, men de har lovat stora tillkännagivanden under årets arrangemang av världens största spelmässa, E3, som går av stapeln i Los Angeles under juni månad.

Det återstår att se hur det kommer att gå för både Sony och Microsoft i framtiden. Båda stoltserar dock som starka kandidater på marknaden över bästa spelkonsolen någonsin.