Gaming

De största e-sportlagen i världen

I gamingvärlden har e-sport vuxit fram med stormsteg och blivit ett allt mer populärt fenomen. Idag är det en miljardindustri där de allra bästa spelarna tävlar i turneringar med miljontals kronor i prispengar. Här nedan listas tre av de allra största e-sportlagen i världen, alla med koppling till Sverige.

NiP (Ninjas in Pyjamas)

Ett av de mest välkända lagen är svenska Ninjas in Pyjamas som grundades redan år 2000. Inledningsvis spelade laget Counter-Strike och har hållit högsta nivå inom spelet sedan dess. Idag har organisationen expanderat och har lag inom många spel såsom League of Legends och Dota 2. NiP är det största och mest populära svenska e-sportlaget och är det lag som får mest uppmärksamhet i svensk media.

Fnatic

Med sin grund i USA är Fnatic en stort satsande organisation som har framstående lag i framförallt CS:GO och League of Legends (LoL). Laget grundades år 2004 och har idag sitt huvudkontor i London. I laguppställningarna finns det flera svenskar, bland annat “Rekkles” som är en väldigt populär LoL-spelare. Fnatic har det senaste årtiondet vunnit över 200 mästerskap i 30 olika spel.

FaZe Clan

Denna organisation är den allra största inom esporten och har flera lag, främst inom CS:GO och Call of Duty. FaZe Clan grundades i USA och var det lag som under år 2018 tjänade mest pengar av alla på det otroligt populära spelet Fortnite. Även detta lag har svensk representation i form av “Olofmeister” som är en av världens bästa CS:GO-spelare.

Dessa populära lag har fans över hela världen som följer dem dagligen och deras lagnamn syns ofta i gamingvärlden och i de många turneringar som spelas. På gaminghemsidor såsom https://gameloot.se/ finns lagnamnen tryckta på kläder, kepsar och accessoarer som man kan köpa för att visa stöd till sina favoriter. Det är även ett perfekt sätt att motivera sig till att komma igång med spelandet.