Gaming

Från fysiska till digitala spel

Distributionen av datorspel har förändrats en hel del under åren. Förr gavs spelen oftast ut på en eller flera disketter eller till och med kassettband, för er som är gamla nog att komma ihåg det. Under 90-talet började spelen ges ut på CD-ROM, vilket innebar ett betydligt större lagringsutrymme som öppnade nya möjligheter för spelutvecklarna att bland annat använda sig av långa videosekvenser i spelen.

Steam

Några år senare tog DVD-skivorna över som det primära lagringsmediet för spel på både dator och konsol. I och med framväxandet av digitala speldistributionsplattformar som framförallt Steam för PC har dock försäljningen av fysiska spel sjunkit successivt. Idag kan man köpa det mesta på nätet, oavsett om det handlar om spel, en hoodie med eget tryck eller en semesterresa, och allt fler väljer att köpa sina spel som digitala nedladdningar direkt till datorn.

Steam har gjort denna process väldigt enkel och en stor bonus är dessutom att spelen hålls automatiskt uppdaterade till den senaste versionen. Ofta släpps ju nämligen en eller flera patchar, som fixar buggar och annat, efter att ett spel har nått butikshyllorna.

Bakom Steam ligger företaget Valve, kända för spel som Half-Life, Portal, DOTA 2 och Team Fortress. Steam har under många år haft en dominerande roll på marknaden för digital speldistribution, men allt fler konkurrenter har dykt upp genom åren. Här följer en lista över dem:

UPlay

UPlay är Ubisofts egen klient och här säljer de sina egna speltitlar såsom Assassin’s Creed, Far Cry, Watch Dogs, Ghost Recon, Rainbow Six, The Division med flera. Deras spel går förvisso även att köpa på Steam, men för att kunna spela dem måste man länka till Steam-konto till UPlay och starta spelen därifrån.

Origin

Origin är Electronic Arts (EA) plattform och fungerar på ett liknande sätt som UPlay där endast utgivarens egna spel går att köpa. EA äger flera kända spelserier som Battlefield, Need for Speed, The Sims, Mass Effect, Dead Space och inte minst alla sportspel som NHL, FIFA och Madden. De har dessutom en prenumerationstjänst kallad Origin Access där man för en fast summa i månaden bland annat får tillgång till ett växande utbud av spel, utöver dem man redan köpt.

GOG

GOG (Good Old Games) är en plattform från polska CD Project, mest kända för The Witcher-spelen. GOG utmärker sig genom att ha många gamla klassiska PC-spel som kan vara svåra att få tag på idag. Deras spel är dessutom helt DRM-fria, till skillnad från Steam och tidigare nämnda tjänster.

Battle.net

Battle.net är Blizzards egen plattform för digital speldistribution. Här återfinns enbart deras egna speltitlar som Diablo, World of Warcaft (WoW), Starcraft, Destiny och Overwatch.

Epic Games Store

Senaste tillskottet är Epic Games Store, från Epic Games som ligger bakom det omåttligt populära spelet Fortnite. De lockar bland annat spelutvecklarna med en större bit av kakan än om de publicerar sina spel på Steam, som tar 30 procent av försäljningsintäkterna. Dessutom äger de spelmotorn Unreal Engine och slopar därför licensavgiften för spel som använder denna motor.