Gaming

Spel som inspirerar att resa

De som själva aldrig har spelat tv-spel tänker sannolikt att det är en aktivitet som är världsfrånvänd, och att de som spelar tv-spel aldrig sätter sin fot utanför dörren. Det finns visserligen spel som uppmuntrar att man tillbringar många timmar i en fantasivärld, men det är bara en facett av den mångbottnade och varierade tv-spelsvärlden. En annan facett är de spel som utspelar sig i vackra miljöer som finns i verkligheten, och som ger spelarna lust att resa iväg för att besöka dessa platser på riktigt. Här tänkte vi ta upp några av dessa spel, som inspirerar till verklig reslust.

Ett uppenbart exempel är Backpacker-spelen. Det första av dessa spel gavs ut år 1995 av Tati Mixedia, och blev så framgångsrikt att det utvecklades till en spelserie med ytterligare tre spel: Backpacker 2 (1997), Backpacker Junior (1998) och Backpacker 3 (2003). År 2016 tog Backpacker även steget in i den mobila världen, då det gjordes en mobilspelsversion av det numera klassiska spelet. Spelgenren kan närmast sägas vara frågesport, då spelet går ut på att man ska ta sig jorden runt. För att samla ihop pengar till resorna (som kan ske med olika transportmedel) måste spelaren ta olika ”jobb” som utförs genom att man svarar på frågor om resmålet. Samtidigt får spelaren uppleva miljöer och ljud som ska erinra om den verkliga platsen, och bara att låtsasresa på detta sätt kan vara tillräckligt för att få igång reslusten.

Ett spel som inte alls handlar om resor, men som ändå inspirerar till att resa, är Assassin’s Creed 2. Alla spel i serien kan egentligen sägas inspirera till att resa, men särskilt det andra spelet i ordningen ger reslust. I detta spel intar spelaren rollen som Ezio Auditore, som måste hämnas sin familj. På vägen mot hämnden tar han med spelaren på en resa genom renässansens Italien, och man får besöka städer som Florens och Venedig, som har återskapats så detaljerat att kända landmärken är lätt igenkännbara. I spelet får man uppleva dessa turistmål på ett sätt som aldrig går i verkligheten, nämligen från taktopparna, men det gör att man blir desto mer inspirerad att besöka dem på riktigt, och uppleva dem från ett nytt perspektiv.

Slutligen ett spel som inspirerar till äventyrsresor och expeditioner ut i det okända, nämligen Uncharted och alla dess uppföljare. Huvudkaraktären Drake reser till världens alla hörn på sina äventyr, ju mer avlägset desto bättre, och även om man antagligen hoppas att man inte hamnar i lika livshotande situationer som Drake själv, kan man inte låta bli att vilja resa till samma platser som honom, och uppleva ett eget äventyr.

När man ska resa i verkligheten krävs det dock betydligt mer planering än att bara sätta sig i soffan, greppa kontrollen och slå på tv-spelskonsolen. Man måste dels ha de ekonomiska medlen för att faktiskt ha råd med resan, dels boka både flyg och boende i förväg för att försäkra sig om att resan ska gå så som man tänkt sig. Man kan göra både bokningen och sparandet av pengar lättare genom att gå in på Kampanjjakten.se. Där hittar man nämligen bland annat en Hotels.com-rabattkod, så att man kan boka sitt hotell till lägre pris. Då minskar kostnaderna för resan, samtidigt som man på ett smidigt sätt har ordnat med boendet. Sedan är det inget som står i ens väg för att uppleva tv-spelsvärldarna i verkligheten.