Gaming

Spelkonsolernas utveckling

När man talar om hur spelkonsoler har utvecklats brukar man dela in dem i generationer. Den första generationen anses oftast ha börjat år 1972, i samband med att de allra första konsolerna för hemmabruk skapades. Exempel på konsoler från denna period är Magnavox Odyssey, Coleco Telstar och Atari Pong. Deras uppföljare, den andra generationen, kom från år 1976 och framåt, och inkluderade klassiska konsoler som Atari 2600 och Colecovision.

Den tredje generationen blev viktig för spelindustrins utveckling överhuvudtaget, eftersom den höll på att störtdyka efter kraschen 1983. Det var en konsol i synnerhet som drog upp tv-spelen från denna krasch igen. Det handlar om Nintendo Entertainment System, eller NES, som den oftast kallas. Denna revolutionerande spelkonsol, som verkligen tog arkadspelen och gav dem en självklar plats i hemmet, utkom år 1986 i Sverige (och år 1983 i dess hemland, Japan). Den gav upphov till många spelserier som idag är verkliga klassiker, som Super Mario och Legend of Zelda. Konsolen hade 8-bitarsgrafik, vilket har gjort att den tredje generationen också kallas 8-bitarseran. Under denna period konkurrerade framförallt Nintendo och Sega om spelarna.

Denna konkurrens fortsatte under den fjärde generationen, eller 16-bitarseran. De två största konsolerna under denna tid var Super Nintendo, eller SNES, och Sega Mega Drive. Nintendo gick dock om Sega i försäljningssiffror mot slutet av denna era.

Under den femte generationen var Sega mer eller mindre ute ur leken, men Nintendo fick nytt, hårt motstånd i form av Sonys konsol Playstation, som blev den mest sålda under denna period med 102 miljoner sålda konsoler. Nintendo 64, som var den motsvarande konsolen från Nintendo, sålde i 33 miljoner exemplar. I och med denna femte generation tog tv-spelsgrafiken steget ut i 3D-världen.

Den sjätte generationen slog spiken i kistan för Sega, efter att deras Sega Dreamcast floppat totalt. Sony fortsatte dock att dominera marknaden med sin uppföljarkonsol Playstation 2. Nintendos konsol för denna generation var Nintendo Gamecube, men det var inte bara Nintendo som Playstation behövde oroa sig för, eftersom Microsoft för första gången skapade en spelkonsol under denna period, som fick namnet Xbox.

Därmed hade alla de stora spelarna på marknaden idag sett dagens ljus. Utvecklingen har fortsatt med konsoler som Playstation 3, Wii (med rörelsekontroll för första gången) och Xbox 360, och de senaste konsolerna, i det som kallas den åttonde generationen, är Playstation 4, Xbox One och Wii U – Nintendo Switch är än så länge ensam i ”nästa” generation.

Om man har köpt varje konsol som har kommit ut genom åren har man med andra ord en diger samling vid det här laget, som kan göra både förvaring och flyttning omständligt. Vill du ha hjälp nästa gång du ska flytta till ett nytt boende kan det därför vara en bra idé att kontakta en flyttfirma. Du hittar till exempel en flyttfirma i Göteborg på Rentandmove.se.