Gaming

Vad är gaming?

Gaming betyder att spela. Då menas inte på lotto eller en match fotboll på bakgården, utan att spela via en konsol, PC eller varför inte ett kort-spel eller sällskapsspel baserad på ett virtuellt spel. Att spela är att mer eller mindre ingå i gaming – communityn, oavsett om man aktivt kommunicerar där eller inte.

Att vara en gamer betyder olika saker för olika personer. Därför är det svårt att sätta fingret på exakt vad detta innebär. I grund och botten är en gamer förstås någon som spelar tv-spel eller spel via en PC (så mycket kan alla enas om). Sedan råder det skilda meningar kring vad för sorts spel man ska spela för att räknas som en gamer, och vad för utrustning som spelaren borde ha. En person som spelar Counter Strike och Call of Duty (first person shooter – spel där man oftast spelar med andra spelare) kan lika mycket kalla sig för en gamer som någon som endast spelar Farming simulator (ett spel där du kör traktor och har hand om en farm). Sedan kanske det finns en tredje person som tycker att både FPS – spel och simulator – spel är slöseri med tid och hellre sätter sig ned i timtals med RPG – spel (role-playing games) såsom The Witcher – serien, The Elder scrolls eller det nya och omåttligt populära Horizon: Zero Dawn (som dock endast släpptes till konsolen PS4). Allting sitter i betraktarens ögon och just därför finns det inget rätt och fel.

Samma sak kommer till utrustning. Det finns de som vill ha den dyraste och mest effektiva utrustningen som finns att tillgå på marknaden medan några andra nöjer sig med billigare varianter. Det går att vara en fritidsgamer med högteknologisk utrustning lika mycket som det går att vara mer seriös med sitt spelande med lite billigare utrustning.

En konsol och en PC är onekligen olika från varandra. En PC kan man utöver att spela spel även få tillgång till internet och syssla med vardagliga saker. För att kunna spela på en PC krävs det att den har en hårdvara som är anpassad och skapad för gaming. Ett exempel på en viktig del är ett utmärkt grafikkort för att undvika störningar i grafiken i spelet. Ett flertal gamers lägger ned otänkbara summor på sina datorer för att spelupplevelsen ska vara så fri från krångel som möjligt. Detta är definitivt inte nödvändigt utan upp till dig som spelare att tänka ut vilken sorts spel du tänker spela och vad de kräver.

En konsol är först och främst ämnad för att spelas på. Idag kan man även ladda ned några applikationer såsom Youtube och Netflix, så att man kan streama video och filmer/serier. Det finns även möjlighet att surfa på nätet men denna funktion är seglivad och används sällan.